Participarea Facultății de Educație Fizică și Sport la programul BIP „Challenges of Sports Management” – Fafe, Portugalia, mai 2025

26/05/2025

În perioada 12-16 mai 2025, doi profesori: conf. univ. dr. Ardelean Viorel Petru și asist. univ. dr. Bitang Andrei și trei studenți: Tornean Ana-Maria, Bupte Melisa și Ciupa Dacian, din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad au participat la programul internațional Blended Intensive Programme (BIP) intitulat „Challenges of Sports Management”, organizat de European Institute of Higher Studies (IEES) în orașul Fafe, districtul Braga - Portugalia.

Programul a reunit participanți din mai multe țări, printre care Polonia, Spania, Croația, Mexic, România și Portugalia,fiind o excelentă oportunitate de formare profesională cu o tematică generoasă, de actualitate și schimb de bune practicedar și intercultural, derulată sub egida Erasmus+.

Luni, 12 mai, programul a debutat cu o sesiune de deschidere susținută de Directorul IEES, reprezentanta Consiliului Local Fafe și coordonatorul programului de studii în sport. În continuare, participanții au asistat la o serie de seminarii de calitate, cu invitați din sfera managementului sportiv:

  • „Management Challenges in the Portuguese Sports System” – susținut de Dr. Pedro Dias, reprezentant al Secretariatului de Stat pentru Tineret și Sport;
  • Seminar for debate and presentation on the proposed the implementation of innovative digital technologies(Marta Tascon – University Pablo Olavid) – condus de Marta Tascon de la Universitatea Pablo de Olavide Sevilia;
  • „Sports in Higher Education” – prezentare susținută de Fernando Parente, Secretar General Adjunct al FISU (International University Sports Federation), axată pe rolul sportului universitar la nivel internațional.

Marți, delegația noastră a vizitat orașul Guimarães, unde am avut ocazia să explorăm facilitățile oferite de Tempo Livre – Guimagym, o sală modernă de gimnastică, construită cu accent pe sustenabilitate și adaptabilitate. Aceasta dispune de echipamente de ultimă generație, fiind folosită atât pentru antrenamentele sportivilor de performanță, cât și pentru activități educaționale și comunitare. De asemenea am vizitat și sala multifuncțională din acest oraș, unde se pot desfășura activități sportive dar și culturale, care este administrată de Tempo Livre – o societate a municipalității Guimaraes, iar directorul acestei societăți ne-a făcut o prezentare detaliată a celorlalte facilități (bazine de înot, terenuri de sport, săli de sport, terenuri de tenis, baschet sau minifotbal) pe care Primăria le pune la dispoziția tuturor cetățenilor din comunitate.

Ziua s-a încheiat cu o plimbare prin centrul istoric al orașului, declarat patrimoniu mondial UNESCO, oferind participanților o incursiune culturală deosebită.

Miercuri, activitățile s-au desfășurat în orașul Porto, unde am vizitat Centro Desportivo Universitário do Porto (CDUP) – un centru sportiv universitar de referință în Portugalia, care oferă infrastructură pentru numeroase sporturi: înot, atletism, sporturi de echipă, fitness și sporturi individuale, toate integrate într-un campus modern și accesibil.

Ulterior, am vizitat Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Porto (FADEUP), un reper în educația sportivă europeană, care impresionează prin diversitatea sălilor de curs sau seminarii, bibliotecă, sau săli pentru lucrări practice monosport sau multisport, laboratoare moderne, centre de cercetare și facilități excelente pentru pregătirea atât a studenților facultății dar și a atleților de înalt nivel.

Joi, în zona Queimadela Dam, lângă Fafe, am participat la activități sportive în natură. Studenții și profesorii au fost implicați în activități practice din domeniul sporturilor de aventură și al educației outdoor, într-un cadru natural deosebit, favorabil învățării experiențiale.

În aceeași zi a avut loc și un moment festiv din cadrul programului BIP, fiind înmânate certificatele de participare la acest proiect participanților din toate țările partenere.

Ziua de vineri a constat în vizitarea cochetului oraș Fafe cu infrastructura educațională dar și a bazelor sportive de care dispune acest oraș plin de viață, de asemenea a avut loc și închiderea oficială a acestui proiect deosebit, marcând finalul unei săptămâni pline de conținut educational cu tematică sportivă, experiențe culturale și interacțiuni internaționale cu partenerii externi.

Participarea la acest program a consolidat legăturile internaționale ale facultății noastre și a oferit studenților o perspectivă practică și academică asupra provocărilor contemporane din managementul sportiv. În plus, evenimentul a pus în lumină importanța integrării tehnologiilor digitale și a formării continue în sportul universitar.

În final, dorim să subliniem oportunitățile oferite de programul Erasmus+, care facilitează mobilitatea internațională a studenților și cadrelor didactice, încurajând dezvoltarea profesională, colaborarea interculturală și extinderea orizonturilor educaționale.